Muukalaisena Kemissä – Veikkausliiga-pelaajat pelkäävät iltaisin kaupungilla

Kemiläisessä jalkapalloseurassa PS Kemi Kingsissä on kahdeksan ulkomaalaista pelaajaa. Veikkausliiga sai siitä uuden seuran. Ulkomaalaisia pelaajia kuitenkin pelottaa.

(Seura, 20.3.2016)

Eteisen lattialla lojuvien nappulakenkien määrästä voi päätellä, että tämän talon asukkaat ovat jalkapalloilijoita. Ja että heitä on monta.

Peremmällä mielikuva nuorten miesten kommuunista vahvistuu: petaamattomia sänkyjä, tyynyjä ilman tyynyliinaa, kymmeniä sukkia ja pyyhkeitä kuivumassa pattereiden, tuolinkarmien, naulakoiden ja sohvien päällä. Lähes joka huoneessa on isoruutuinen televisio ja sen alla Nintendo. Keittiön työtasolla on majoneesi- ja chilikastikepulloja, tonnikalapurkkeja ja makaronipusseja iloisessa sekamelskassa.

Kongolainen David Bitsindou ohjailee vieraita sokkeloisen talon läpi omaan huoneeseensa. David pahoittelee epäjärjestystä ja nakkelee ohimennen patterin päällä kuivuvia pelisukkia sängylle. Talven pakkanen tuntuu isojen ikkunoiden edessä vetona.

”Tämä on väliaikaista. Aivan pian minun pitäisi päästä muuttamaan omaan asuntoon.”

Väliaikaisuus ei tunnu häiritsevän ketään. Nämä miehet ovat tottuneet vaihtamaan maisemaa ja asumaan vaihtelevissa olosuhteissa. Nyt he ovat päätyneet tähän kemiläiseen entiseen hoivakotiin.

Tämän vuoden he edustavat kaupunkia, jonka olemassaolosta kaikki eivät edes tienneet ennen tänne tuloa.

Palkintona Veikkausliiga

PS Kemi Kings nousi kahdessa vuodessa kakkosdivisioonasta Veikkausliigaan. Nousu oli huima ja merkitsi suuria muutoksia joukkueen organisaatioon. Jalkapalloseuran pyörittämisestä tuli kerralla ammattimaista. Siinä missä aiemmin asiat saattoi hoitaa hieman vasemmalla kädellä, on lisenssivaatimuksia nyt lähes 50 sivun nivaska.

Paikallisessa lehdessä epäiltiin ykkösdivisioonan voitto-ottelun jälkeen, pystyisikö kaupunki järjestämään puitteet Veikkausliigan otteluille. Kentän pitäisi olla lämmitetty, katsomon katettu ja valojen riittävän tehokkaat. Mitään näistä ei ollut valmiina.

Ensimmäinen kausi pelataankin poikkeusluvalla. Päätös uuden katsomon rakentamisesta on kuitenkin nyt tehty, ja myös lämmitetylle palloiluhallille saatiin järjestymään jatkoaikaa.

”Kaupungin päättäjätkin tuntuvat onneksi tajunneen, mikä merkitys liigaan nousulla on meille kaikille. Siitä heille iso käsi”, seuran toiminnanjohtaja Arto Hakala kiittelee uusien toimitilojen ”sohvahuoneessa” Kemin keskustassa.

Teksti jatkuu alempana
Hakala oli tottunut pyörittämään seuran toimintaa ainoana palkattuna ihmisenä aktiivisen johtoryhmän avulla. Liigaan nousu merkitsi, että budjetti kasvoi, koska katsojia ja yhteistyökumppaneita tuli enemmän. Henkilökunnan määrä on hiljan kolminkertaistunut.

Toiminnanjohtajan huoneen vieressä on nyt myyntipäällikön työtila. Pestiin palkattiin vuoden alussa kemiläinen Jarno Vuorinen. Toimistosihteeri Päivi Lipposen työhuone on käytävällä seuraavana. Päävalmentajana jatkaa toista vuotta kemiläinen Jari Åhman.

Tason kovetessa myös pelaajiin on voitu satsata enemmän. Hakala katsoo papereista, että pelaajabudjetissa on liigaan nousun seurauksena 130 000 euroa lisää rahaa. Sillä saa neljä tai viisi uutta pelaajaa. Lisäksi koko joukkueen sopimuksia on hiottu vastaamaan nykyistä tasoa.

Lue koko artikkeli Seura-lehden verkkosivuilta

Jaa ja tykkää: