Kemiläiseltä futislegendalta kovaa tekstiä: ”Nuoret pelaajat haluavat nykyään kaiken ilmaiseksi

Kemiläiseltä futislegendalta kovaa tekstiä: ”Nuoret pelaajat haluavat nykyään kaiken ilmaiseksi

Kemi on lähellä sydäntä Keijo Huuskolle. Muutama vuosi sitten oman peliuran lopettanut Huusko, 37, on nähnyt kemiläisen jalkapallon kehittymisen pitkän tien ja omaa yhä erinomaisen näköalan lajiin.

– Mitään erityistä urheilijaelämää ei enää eletä, mutta valmennushommissa menee yhä kaikki vapaa-aika. Oma poika pelaa 2008 ja 2009 syntyneissä junioreissa, jossa olen ollut valmentajana alusta asti. Sen lisäksi vielä PS Kemin B-junioreiden valmentaminen vie viikossa aikaa, Huusko kuvailee tämänhetkistä arkeaan jalkapallon parissa SuomiFutis-sivustolle.

Hyökkääjänä ja keskikentällä pelivuodet viettänyt Huusko kertoo seuraavansa Veikkausliigaa ”hanakasti” ja sanoo olevansa aktiivinen Ruutu-palvelun käyttäjä. Muun elämän ohelta kun vähemmän pääsee paikan päälle matseista nauttimaan. Kemin alkukausi saa Huuskolta alakuloisen huokauksen.

– Alku oli hyvä, mutta sitten tuli suoranainen mahalasku. Valmentajalla ei varmasti ole helppo tehtävä, kun joukkue on kasattu niin myöhään ja se on vaihtunut käytännössä kokonaan joka vuosi. Toivottavasti valmennus löytää toimivat muodot ja kokoonpanot mahdollisimman nopeasti.

Parhaita muistoja peliuralta ja Kemistä kysyttäessä Huusko alleviivaa vaatimustason sekä jakaa liudan mielenkiintoisia näkemyksiä aiheeseen liittyen.

– Kun pelasin KPT-85:ssa 90-luvun lopussa joukkueessa oli vaativia ja vanhempia jätkiä. Vaatimustaso oli todella kova, eikä ketään päästetty helpolla. Nykyään tuntuu, että nuoret pelaajat haluavat kaiken ilmaiseksi ja jotkut jopa säikähtävät neuvomista, Huusko kertoo havainnoistaan juniorivalmentajana.

Kahdeksan A-maaottelua ja niissä kaksi maalia tehnyt Huusko vertaa tilannetta muihin pohjoismaihin. 35-vuotiaat pelaajat pelaavat täysiä minuutteja runkopelaajina ja heille on resursseja räätälöidä tarkat treeniohjelmat iän ja palautumisen mukaan.

– Kokeneempia pelaajia tuntui löytyvän Suomessa ennen sopivasti joka joukkueesta. Iän karttuessa jalkapallolla itsensä elättäminen Suomessa on kuitenkin jatkuvasti vaikeampaa. Se ajaa perheelliset ja hieman kokeneemmat etsimään muita töitä. Itsensä kunnossa pitäminen vaatii isoja uhrauksia, varsinkin jos joutuu tekemään muita töitä pelaamisen ohessa. Näin on esimerkiksi Mikko Vilmusella.

SuomiFutis / Juho Hirvonen

Jaa ja tykkää: